0523-757-966
© כל הזכויות שמורות לסיגל לזרוביץ - יעוץ, אימון, ניהול והדרכה - איתך בדרך לשינוי והתפתחות, ת.ד. 7494, חיפה, 31074 | טל': 0523-757966 | דוא"ל: sigal.coach@gmail.com
ניתן לפרסם, לשכפל, להעתיק, להקליט ולהעביר לכל אחד, בכל צורה שהיא ובלבד שהמאמר ישאר שלם כולל הקרדיט לכותבת המקורית בסוף המאמר – ושיהיה בהצלחה ובהנאה


>>  הרגל ושינוי 

אם נחפש במילון של אבן שושן נמצא כי הרגל הוא "דבר שאדם הורגל לעשותו תמיד, מידה שדבקה באדם על ידי חזרה מרובה עליה…, כשאדם מתרגל לפעולה או התנהגות מסוימת הרי היא נעשית אצלו במשך הזמן כתכונה מלידה"

רוב ההרגלים הינם משחר ילדותנו מבית ההורים או מאחת המסגרות החינוכיות בהן למדנו.  רכשנו את ההרגל כשהבנו שהתנהגות מסוימת תיתן לנו מענה חיובי כלשהו והפסקנו בהתנהגות מסוימת כאשר זו לא שירתה את הצורך או הרצון שלנו. 

מי יקבע מהו הרגל רע ומהו הטוב ?  הרי זה תלוי תרבות, השקפת עולם, נסיון אישי, או רוח הזמן, אופנה ועוד ?
 
יתר על כך מהו הרגל שמקדם אותנו?

כמנטורית אני תמיד ממליצה לאוורר הרגלים, לבדוק אותם שוב ואת "כוחם של הרגלים" ובעיקר את המחירים שאנחנו משלמים עבורם. כדאי לבחון האם ההרגל חוסך לנו אנרגיה וזמן ? משפר את מצבנו ?האם אנחנו מתמקדים בעיקר ובחשוב ? או שמא אנחנו פוגעים בעצמנו / באחרים ?

החדשות הטובות הן, שניתן לשנות הרגלים ורצוי כמובן להחליף במיוחד את הדפוסים שגורמים לנו בעיה או סבל. כמובן זהו תהליך הדרגתי. ראשית צריך לבדוק מה לא עובד ומה רוצים לשנות ואז בתהליך מאוד הדרגתי ובשלבים קטנטנים לעבוד על השינוי. 

לדוגמא, ג' מתאמנת, אמא במשרה מלאה, לא האמינה שתוכל להכניס עוד משהו בחייה המלאים בפעילויות סביב בני ביתה. לאחר שעבדנו על ההערכה העצמית שלה, ניהול הזמן שלה, בשלבים שלבים, הגענו גם לעבוד על הרצון שלה לחזור לעבוד אשר היה שינוי שמבחינתה היה בלתי אפשרי כלל. אך כשהיתה קשובה לצורך החדש שלה שינתה ותירגלה בהתאם.

גם ג', מנהל צוות פרויקט בכיר בהיי טק, אשר היה מאחר בקביעות לישיבות אך מאידך היה ידוע בהספקיו, קשה היה לו להאמין שיוכל להספיק את מטלותיו ולשנות את הרגל האיחורים... 

למה כל כך קשה לנו לעשות שינוי ?

מחקרים הראו כי הפחד משינוי הוא מנגנון הגנה שעוצר אותנו מלקחת סיכונים מיותרים. אך לא תמיד מדובר בסיכונים מיותרים והמנגנון שלנו לא תמיד פועל נכון.

מאידך חשבו כמה חשוב לדעת להסתגל לשינויים בכל תחומי החיים - למשל: גידול כל ילד הוא עולם ומלואו ואנו צריכים להסתגל ולהשתנות לפי צרכיו, חידושי הטכנולוגיה הרצים בקצב רצחני דורשים מאיתנו הסתגלות מהירה לשינויים ועוד ועוד. 

בד"כ קשה לנו במיוחד עם מעברים - להתחיל דיאטה, להתחיל בהליכה, חזרה לשיגרה ועוד.

איך עושים שינוי באמצע החיים?

האימון עיקרו תהליך של שינוי מערכתי וחשיבתי. לכולנו קשה עם שינויים במידה זו אחרת. 
לפני השינוי, אנו פעמים רבות חשים חוסר אונים, מציאת אשמים (חיצוניים), תחושות של תקיעות וייאוש.
כשהבעיה חוזרת על עצמה (מדובר הרי בהרגל) אנו מתעלמים, מכחישים ומאבדים אימון ותקוה. 
הפתרון מגיע דרך הודעות, עירנות להרגל והתבוננות מעמיקה אשר מוביל לשינוי המביא להצלחה
 
* חשבו חיובי - חשיבה פסימית מונעת מאיתנו לבצע את השינוי - אנו מספרים לעצמנו מגוון של תירוצים (כמו: "בגלל הילדים"...) אך חשיבה חיובית תגרום לכם לחפש את הסיבות הטובות לשינוי. ערכו רשימה ובחנו את היתרונות וגם את החסרונות. היזכרו בתכונות ובכשרונות שלכם - אין גורם שיכול למנוע מכם לבצע את השינוי (לא המצב הכלכלי, לא הגיל רק אתם). רשמו את כל הגורמים המונעים מכם ואיך תוכלו לגבור עליהם.

* הגדירו את היעד/המטרה - וחשבו על דרכים להשיגה, השינוי ייראה אפשרי יותר מתמיד. 
 
* אל תצפו שהדברים ישתנו מיידית, תכננו את הדרך והמטרות שלכם ופרטו אותם לשלבים ברורים ומציאותיים. 

* עשו את המעבר/ השינוי בצורה הדרגתית - אל תתחילו עם משימה גבוהה מדי, אתן רוצות להתחיל בדיאטה ? אתם רוצים להתחיל לעשות פעילות גופנית ? אל תתחילו במשימה קשה מדי ("כל יום ארוץ 10 ק"מ"), התחילו ממשימה קלה - שינוי קטן בתהליכי התזונה, לכו רק 5 דק' ביום וכד'.

* הביעו הערכה - מה שהתאמצנו עבורו נעריכו יותר

 
"השינוי אינו רק חיוני לחיים, הוא החיים עצמם" אלווין טופלר